Friday 27 September 2013

Γιορτή της Μητέρας: Πώς προέκυψε

Κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζουν οι μητέρες όλου του κόσμου και τα ανθοπωλεία κάνουν χρυσές δουλειές. Ωστόσο πολλά χρόνια πριν, η γιορτή είχε διαφορετικό νόημα και η γυναίκα που την καθιέρωσε πέθανε πολεμώντας την ίδια την έμπνευσή της. Πίσω στο 1908, η Άνα Τζαρβις, μια ακτιβίστρια από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε μια εκστρατεία προκειμένου να καθιερωθεί η Μέρα της Μητέρας ως επίσημη γιορτή.
Η Τζάρβις έχασε τη μητέρα της το 1905 και καθώς δεν είχε η ίδια παντρευτεί ή αποκτήσει παιδιά ένιωσε την ανάγκη να τιμήσει τη μνήμη της. Η εκστρατεία που έκανε το 1908 για την καθιέρωση της γιορτής είχε μεγάλη απήχηση και στις 10 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, εκατοντάδες οικογένειες συγκεντρώθηκαν στο Γκράφτον, τη γενέτειρα της Τζάνις σε μια εκκλησία που αργότερα μετονομάστηκε «Διεθνής Ναός της Μητέρας» καθώς και σε άλλες πόλεις για να υποστηρίξουν την κίνηση της.
Τελικά η ιδέα της Τζάρβις έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και το 1914 καθιερώθηκε επίσημα ως γιορτή της Μητέρας η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και μάλιστα τα πρώτα χρόνια ήταν επίσημη αργία, ενώ ακόμα και οι ευγενείς έδιναν στους υπηρέτες τους άδεια προκειμένου να περάσουν την μέρα με τις μητέρες τους. Ωστόσο με τα χρόνια η γιορτή πήρε άλλη τροπή και έχασε τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Γύρω στο 1920, η Τζάρβις εξοργισμένη από την διεθνή εμπορευματοποίηση της γιορτής και μαζί με την αδελφή της Ελσινόρη ξεκίνησαν νέα εκστρατεία προκειμένου να καταργήσουν την «εμποροπανύγηρη» στην οποία είχε εξελιχθεί το αρχικό τους όραμα και συνελήφθησαν αρκετές φορές για την προσπάθεια τους αυτή.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε η Τζάρβις «το να στέλνεις τυπωμένες κάρτες στη γιορτή της μητέρας δείχνει ότι είσαι πολύ τεμπέλης για να γράψεις ένα γράμμα στη γυναίκα που έκανε για σένα περισσότερα απ’ όσα οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος στον κόσμο» ενώ για τα γλυκά και τα σοκολατάκια δήλωνε ότι το θεωρούσε τελείως υποκριτικό, αφού τα περισσότερα εν τέλει τα έτρωγε ο ίδιος ο αποστολέας. Ωστόσο ο πόλεμος που κήρυξε η Άνα Τζαρβις στη γιορτή που η ίδια εμπνεύστηκε δεν έφερε αποτέλεσμα και η ίδια πέθανε το 1948 πάμφτωχη και με άνοια σε κάποιο σανατόριο.
πηγή: iefimerida.gr

Δέκα παράξενες λέξεις που εκφράζουν τρυφερότητα!

Σε πολλές χώρες οι λέξεις «αγάπη», «άγγελε», «μωρό μου» και «γλυκέ/γλυκιά μου» χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν την τρυφερότητα ενός ατόμου προς τον αγαπημένο/ την αγαπημένη του. Πώς θα νιώθατε όμως εάν ο αγαπημένος/η αγαπημένη σας σάς αποκαλούσε «λαχανάκι», «αυγό με μάτια» ή «ψύλλο»; Το BBC βρήκε τους δέκα πιο παράξενους όρους αγάπης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Petit chou – λαχανάκι: Χρησιμοποιείται στη Γαλλία και είναι αντίστοιχο του «γλυκός/γλυκιά». Θυμίζει κάτι μικρό και στρογγυλό, γεγονός που τους Γάλλους μάλλον τους παραπέμπει σε κάτι… αγαπησιάρικο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διπλό: «chouchou».
Chuchuzinho – κολοκύθα: Στην Βραζιλία και την Πορτογαλία είναι μάλλον συνηθισμένο για κάποιον να αποκαλεί το αγαπημένο του πρόσωπο «κολοκυθάκι». Η κατάληξη «-άκι» αποτελεί ένδειξη τρυφερότητας.
Tamago kato no kao – αυγό με μάτια: Στην Ιαπωνία συχνά οι γυναίκες αποκαλούνται «αυγό με μάτια» από τους αγαπημένους τους. Θεωρείται μεγάλο κοπλιμέντο, καθώς το πρόσωπο σε σχήμα αυγού θεωρείται ιδιαίτερα θελκτικό στην ιαπωνική κουλτούρα.
Terron de azucar – κύβος ζάχαρης: Όπως το «μέλι» στα αγγλικά, έτσι και άλλα γλυκά φαγώσιμα χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν την τρυφερότητα προς το αγαπημένο πρόσωπο. Στην Ισπανία συχνά χρησιμοποιούν γι’ αυτό το σκοπό την έκφραση «κύβος ζάχαρης».
Buah hatiku – φρούτο της καρδιάς μου: Πρόκειται για όρο που χρησιμοποιείται στην Ινδονησία. Μπορεί να έχει ρομαντική σημασία, μπορεί, όμως, να χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει την αγάπη προς τα παιδιά. Συχνά τον βρίσκει κανείς σε διαφημίσεις: «Το καλύτερο προϊόν για το φρούτο της καρδιάς σας».
Perierga.gr - 10 παράξενες λέξεις που εκφράζουν τρυφερότητα
Ma puce – ψύλλε μου: Μπορεί να φαίνεται παράδοξος όρος, όμως το «ma puce» εκφράζει σχέση οικειότητας. Θεωρείται ότι ίσως να προέρχεται από το γεγονός ότι η αφαίρεση ψύλλων ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, οδηγούσε σε οικειότητα το ζευγάρι.
Ghazal – γαζέλα: Χρησιμοποιείται συχνά για να δηλώσει μία λυγερόκορμη γυναίκα. Στα αραβικά είναι μεγάλο κοπλιμέντο και συχνά οι άνδρες λένε στις γυναίκες: «Έχεις τα μάτια μιας γαζέλας».
Chang noi – ελεφαντάκι: Πρόκειται για αγαπημένα ζώα των Ταϊλανδών. Θεωρείται, μάλιστα, ότι φέρνουν τύχη. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν, επομένως, και από τις δηλώσεις τρυφερότητας των κατοίκων της Ταϊλάνδης.
Chen yu luo yan – ψάρια που πέφτουν, χήνες που κατρακυλούν: Στην Κίνα υπάρχει μία ιστορία για μία πανέμορφη γυναίκα, τη Σι Σι. Λέγεται ότι αυτή ήταν τόσο όμορφη, ώστε όταν κοιτούσε τα ψάρια σε μια λίμνη, αυτά ξεχνούσαν να κολυμπήσουν και έπεφταν στον πάτο και ότι όταν οι χήνες πετούσαν πάνω από το κεφάλι της, όταν την έβλεπαν -θαμπωμένες από την ομορφιά της- ξεχνούσαν να πετάξουν και κατρακυλούσαν στο έδαφος. Ακόμα και σήμερα, όταν ένας άνδρας θέλει να πει σε μία Κινέζα ότι είναι πολύ όμορφη, της λέει: «Ψάρια που πέφτουν, χήνες που κατρακυλούν».
Golubchic/golubushka – περιστεράκι: Και στην Ελλάδα θα μπορούσε να ακούσει κάποιος να αποκαλείται ο αγαπημένος/η αγαπημένη «περιστεράκι». Στη Ρωσία αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής όρος. Ο Πούσκιν τον χρησιμοποιούσε, αναφερόμενος στην γκουβερνάντα του. Αλλά ιστορικά ο όρος προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη.
πηγή: in.gr

15 πρωτότυποι τρόποι για να… ανανεώσετε το χώρο σας!

Έχουμε όλοι κάποια ιδέα για το πώς θα θέλαμε να είναι το σπίτι των ονείρων μας. Αυτό είναι σίγουρο. Καμία σημασία δεν έχει βέβαια το τι θα είναι ακριβώς αυτό που θα κάνει το σπίτι των ονείρων μας μοναδικό. Έξυπνες βελτιώσεις, προσθήκες ευφάνταστες, δημιουργικές ιδέες στο σχεδιασμό επίπλων και διάφορες άλλες επεμβάσεις που κάνουν τη διαφορά σε ένα δωμάτιο, σε ένα γραφείο ακόμα και σε ένα τραπέζι, οι προτάσεις που θα δείτε στη συνέχεια όχι μόνο θα αλλάξουν την εμφάνιση του χώρου σας αλλά θα σας κάνουν κιόλας να αισθανθειτε πολύ καλύτερα.

10 Εθνικά Πάρκα χάρμα οφθαλμών!

Τα εθνικά πάρκα σε όλο τον κόσμο ξεχωρίζουν για τον τέλειο συνδυασμό χλωρίδας και πανίδας που αναπτύσσεται σε χώρους με εκπληκτική θέα αλλά και σε τόπους που έχουν σημαντικό πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν, λόγο για τον οποίο πολλά από αυτά συμπεριλαμβάνονται στα πολιτιστικά μνημεία της UNESCO. Έχουν την πιο μαγευτική θέα, είτε πρόκειται για βράχια, βουνά, κοιλάδες, παγετώνες, θάλασσες, λίμνες ή ποτάμια. Επίσης, αποτελούν βιοτόπους σπάνιων ζώων και φυτών αλλά και τόπους ανάδειξης του ιστορικού και πολιτιστικού παρελθόντος πολλών χωρών. Τα περισσότερα είναι φυσικά διαμάντια στον τόπο τους και προστατεύονται με αυστηρούς νόμους, ενώ γίνονται πόλος έλξης επισκεπτών από όλον τον κόσμο.
10. Tikal National Park, Γουατεμάλα
perierga.gr - 10 Εθνικά Πάρκα χάρμα οφθαλμών!
Σημαντική τοποθεσία που κατοικήθηκε από πολιτισμούς, το οποίο ανήκει στη λίστα της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO .
9. Sagarmatha National Park, Νεπάλ
perierga.gr - 10 Εθνικά Πάρκα χάρμα οφθαλμών!
Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του κόσμου, στο όρος Έβερεστ. Η ηρεμία της περιοχής σε συνδυασμό με τα σχεδόν εκατό διαφορετικά είδη πουλιών και ζώων κάνουν τη διαφορά!
8. Kakadu National Park, Αυστραλία
perierga.gr - 10 Εθνικά Πάρκα χάρμα οφθαλμών!
Στην καρδιά της Αυστραλίας, όλη η περιοχή εκτείνεται σε περίπου 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μοναδικής ομορφιάς χλωρίδας και πανίδας.
7. Fiordland National Park, Νέα Ζηλανδία
perierga.gr - 10 Εθνικά Πάρκα χάρμα οφθαλμών!
Ανήκει στη λίστα της UNESCO το 1981 και αποτελεί βιότοπο για λεοπαρδάλεις και φώκιες αλλά και για το πτηνό Tahake το οποίο πιστεύεται ότι ήταν εξαφανισμένο για περισσότερο από 40 χρόνια.
6. Νησιά Γκαλαπάγκος, Ισημερινός
perierga.gr - 10 Εθνικά Πάρκα χάρμα οφθαλμών!
Παρθένα τροπική ομορφιά με πλούσια χλωρίδα και πανίδα που δικαίως είναι από τα πρώτα που μπήκαν στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
5. Grand Canyon National Park, ΗΠΑ
perierga.gr - 10 Εθνικά Πάρκα χάρμα οφθαλμών!
Είναι ένα από τα Πάρκα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αλλά και ένα από τα 7 θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Θεσπίστηκε ως εθνικό μνημείο από τον πρόεδρο Theodore Roosevelt το 1908 και έγινε εθνικό πάρκο το 1919.
4. Machu Pichu, Περού
perierga.gr - 10 Εθνικά Πάρκα χάρμα οφθαλμών!
Ο πιο διάσημος αρχαιολογικός χώρος στον κόσμο που μπορεί να υπερηφανεύεται για τον πολιτισμό και τη ζωή των Ίνκας που πέρασαν από εκεί, ενώ πάνω από 500.000 τουρίστες έρχονται στην περιοχή κάθε χρόνο.
3. Great Smoky Mountains, ΗΠΑ
perierga.gr - 10 Εθνικά Πάρκα χάρμα οφθαλμών!
Πολλά ποτάμια, καταρράκτες αλλά και πλούσια βλάστηση σε έναν χώρο που έχει την ανάλογη υποδομή για πεζοπορία αλλά και για διάφορες άλλες φυσιολατρικέςδραστηριότητες.
2. Kruger National Park, Νότια Αφρική
perierga.gr - 10 Εθνικά Πάρκα χάρμα οφθαλμών!
Η Νότια Αφρική είναι γνωστό ότι αποτελεί καταφύγιο της άγριας ζωής, αλλά αυτό το Εθνικό Πάρκο είναι η καλύτερη εκπροσώπηση. Είναι ένα ιδανικό μέρος για τους λάτρεις των άγριων ζώων αφού λιοντάρια, τίγρεις, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις, βουβάλια, ρινόκεροι και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε ζουν εδώ.
1. Yellowstone National Park, ΗΠΑ
perierga.gr - 10 Εθνικά Πάρκα χάρμα οφθαλμών!
Το πρώτο εθνικό πάρκο στον κόσμο, το Yellowstone National Park είναι ένα ζωντανό μουσείο, όπου οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν μια ιδέα από την άγρια ομορφιά και την πλούσια πανίδα και χλωρίδα που υπάρχουν εκεί.

Τριαντάφυλλα ουράνιο τόξο!

Τα τριαντάφυλλα αυτά έχουν πέταλα με διαφορετικά χρώματα και είναι εντελώς αληθινά και φυσικά. Για να ακριβολογούμε υπάρχει τεχνητή παράμβαση που όμως δεν αφορά γεννετική τροποποίηση ή βαφή αλλά εκμεταλλεύται το φυσικό τρόπο ανάπτυξης των ρόδων ώστε να προσδώσει διαφορετικά χρώματα στο λουλούδι που αποκαλείται «τριαντάφυλλο ουράνιο τόξο» ή «χαρούμενο τριαντάφυλλο».
Η βασική ιδέα του χρωματισμού είναι ο διαχωρισμός του στελέχους του άνθους σε διαφορετικά τμήματα (κανάλια) και η βύθιση του καθενός σε διαφορετικά χρωματισμένο νερό.


Φυσικές ανταύγειες με λεμόνι

Ο χυμός λεμονιού προσφέρει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στα μαλλιά και στο δέρμα. Το λεμόνι είναι πλούσιο σε οξέα φρούτων και σάκχαρα που καθαρίζουν το δέρμα από ρύπους, νεκρά κύτταρα και περιττό σμήγμα, εξισορροπούν την κατάσταση του και το PH, το λευκαίνουν, το φωτίζουν και προσφέρουν ομοιόμορφο χρώμα.
Επίσης, το λεμόνι περιέχει βιταμίνη C που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενεργοποιεί την παραγωγή του κολλαγόνου. Για τα μαλλιά το λεμόνι είναι εξίσου ευεργετικό γιατί τα αναζωογονεί, τα ανανεώνει και προσφέρει λάμψη. Λόγω των οξέων που περιέχει το λεμόνι λειτουργεί και σαν φυσικό οξυζενέ αφού ανοίγει το φυσικό χρώμα των μαλλιών. Όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι τα φυσικά μαλλιά τόσο περισσότερο είναι εμφανές το αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια, βγείτε έξω στον ήλιο για 30-60 λεπτά, το κιτρικό οξύ ερχόμενο σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου και το οξυγόνο ενεργοποιείται και τα μαλλιά ξανθαίνουν.
Όταν περάσει ο χρόνος αναμονής λουστείτε κανονικά, αν έχετε ξηρά μαλλιά χρησιμοποιήστε ένα καλό μαλακτικό, η έκθεση στον ήλιο τα αφυδατώνει περισσότερο.
Αν με την πρώτη εφαρμογή δεν δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα κάντε άλλη μια προσπάθεια αλλά μην υπερβείτε τις 2 φορές την εβδομάδα.
Πηγή: tro-ma-ktiko

Απίστευτα φάρμακα που έχετε όλοι στο σπίτι σας και δεν το φαντάζεστε!

Δείτε ποια είναι και πως χρησιμοποιούνται...

 1. Γαρύφαλλο.
Αντιμετωπίζει τα κοψίματα...

Ρίξε λίγο γαρίφαλο σε σκόνη πάνω στο κόψιμό σου για να αποφύγεις τον κίνδυνο μόλυνσης. Εκτός από υπέροχο μπαχαρικό, το γαρίφαλο είναι και πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό με παράλληλη αντισηπτική και παυσίπονη δράση.

2. Ζάχαρη.
Αντιμετωπίζει το λόξιγκα! Την επόμενη φορά που θα σε ενοχλήσει, πάρε την γλυκιά σου εκδίκηση καταπίνοντας 1 κ. γ. ζάχαρη. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ζάχαρη επιδρά στο νευρομυϊκό σύστημα, που κανονικά θα έδινε εντολή στους μύες του διαφράγματος να συνεχίσουν τις σπασμωδικές συσπάσεις, ήτοι τον λόξιγκα.

3. Ελαιόλαδο.
Αντιμετωπίζει τα εκζέματα! Για να καταπραΰνεις ένα έκζεμα, χρησιμοποίησε λίγο ελαιόλαδο απευθείας στο σημείο όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. «Φουλ» σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές που σχετίζονται με το έκζεμα, το ελαιόλαδο είναι η βάση για πολλά ενυδατικά καλλυντικά, όμως όταν χρησιμοποιείται αυτούσιο δεν περιέχει χημικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, όπως οι κρέμες που βρίσκεις στο εμπόριο. Και όχι μόνο. Το ελαιόλαδο βοηθά και στην επανόρθωση της επιδερμίδας, εμποδίζοντας τη δημιουργία ρυτίδων ή καφέ «λεκέδων». Με ένα κομμάτι βαμβάκι τρίψε ελαφρά 1 κ.γ. ελαιόλαδο στο επίμαχο σημείο. Σε σοβαρά περιστατικά, μετά την επάλειψη με λάδι τύλιξε το σημείο με πλαστική μεμβράνη και άσε την σε όλη τη διάρκεια της νύχτας για καλύτερη ενυδάτωση.

4. Βότκα. 
Αντιμετωπίζει την κακοσμία των ποδιών! Αν τα πόδια σου μυρίζουν κάτι λιγότερο από ευχάριστα, μπορείς να έχεις θεαματικά και... μυρωδικά αποτελέσματα, αν τα τρίψεις με ένα πανάκι βουτηγμένο σε βότκα. Γρήγορα θα απαλλαγείς από τη δυσάρεστη οσμή. Κάνει την ίδια δουλειά με το οινόπνευμα για εντριβές (που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αν προτιμάς να απολαύσεις το ποτάκι σου). Η βότκα περιέχει αλκοόλ που είναι αντισηπτικό και δημιουργεί ξηρότητα, οπότε καταστρέφει τους μύκητες και τα βακτήρια που ευθύνονται γι' αυτές τις απαίσιες μυρωδιές, καταπολεμώντας παράλληλα την υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξή τους.

5. iPod.
Αντιμετωπίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση! Τριάντα λεπτά κατάλληλης μουσικής κάθε μέρα μπορούν να κατεβάσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παν/μίου της Φλωρεντίας στην Ιταλία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή για την πίεση, την έριξαν ακόμα περισσότερο ακούγοντας απαλή μουσική και αναπνέοντας αργά. Η συστολική πίεση (το πρώτο νούμερο που εμφανίζεται στη μέτρηση) έπεσε κατά 3,2 μονάδες σε μία εβδομάδα, ενώ ένα μήνα μετά είχε μειωθεί κατά 4,4.

6. Κυδώνι.
Αντιμετωπίζει την αιμορραγία των ούλων! Κόψε ένα κυδώνι και ρίξ' το σε λευκό κρασί. Άφησε το για 1 βδομάδα. Χρησιμοποίησέ το για να κάνεις πλύσεις. Έχει αιμοστατικές ιδιότητες.

7. Φυτικό λάδι.
Αντιμετωπίζει το συχνό σπάσιμο των νυχιών! Μήπως τα εύθραυστα νύχια σου σε ταλαιπωρούν και σε κάνουν να ντρέπεσαι για την εμφάνισή τους; Υπάρχει λύση! Για να αποκτήσεις μακριά και γερά νύχια, πρέπει να λύσεις το πρόβλημα της αφυδάτωσης. Εκτός από μια καλή ενυδατική κρέμα για τα χέρια που επιβάλλεται να χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, δοκίμασε και μια θεραπεία νυκτός με σίγουρα αποτελέσματα: Πριν πέσεις για ύπνο, άλειψε τα χέρια σου με φυτικό λάδι και μετά φόρεσε πλαστικά γάντια μίας χρήσης. Ενώ εσύ κοιμάσαι, τα γάντια θα βοηθήσουν το λάδι να εισχωρήσει στο δέρμα σου, προσφέροντας στις ταλαιπωρημένες παλάμες και τα νύχια σου έξτρα ενυδάτωση.

8. Παγωτό.
Αντιμετωπίζει το κάψιμο στη γλώσσα! Σίγουρα σου έχει συμβεί πολλές φορές: ήπιες την πρώτη γουλιά από τον ελληνικό καφέ σου ή δάγκωσες την καυτή πίτσα και κατακάηκες... Ο ιστός στο επάνω εσωτερικό του στόματος είναι εξαιρετικά λεπτός γι' αυτό και πολύ ευαίσθητος στις καυτές τροφές. Αν δεν είχες υπομονή να κρυώσει λίγο το τυρί στην πίτσα σου, ανακουφίσου στη στιγμή με μια κουταλιά παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι. Ένα παγωμένο αναψυκτικό ή ένα παγάκι στο στόμα θα σε σώσουν επίσης, αρκεί να βγάλεις το παγάκι πριν αρχίσεις να πονάς για τον αντίθετο λόγο!

9. Μέντα ή κανέλα. 
Αντιμετωπίζει το άγχος από το κυκλοφοριακό! Σε μια έρευνα που διεξήγαγε η NASA, οι επιστήμονες του Παν/μίου Wheeling κατέγραψαν τις αντιδράσεις 25 φοιτητών που υποβλήθηκαν σε έντονες συνθήκες οδήγησης. Εκείνοι που μασούσαν τσίχλα μέντας δήλωσαν πως η αίσθηση κόπωσης και το άγχος μειώθηκε κατά 20%. Η μέντα και η κανέλα ελάττωσαν τη νευρικότητα κατά 25%, αύξησαν τα αντανακλαστικά κατά 30% και έκαναν τη διαδρομή να φαίνεται συντομότερη κατά 30%. Αντιπαθείς τις τσίχλες; Τοποθέτησε αρωματικά κανέλας ή μέντας στο αυτοκίνητό σου.

10. Πατάτα.
Αντιμετωπίζει τα εξανθήματα! Οι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα είναι αρκετές - από τη χρήση ακατάλληλων προϊόντων μέχρι τα απορρυπαντικά ή τα φυτά. Είτε προκαλούν κοκκινίλες στο δέρμα και κνησμό είτε πυορροούν. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι είναι εξαιρετικά ενοχλητικά. Για να ανακουφιστείς, φτιάξε χυμό πατάτας. Πώς; Αποχύμωσε 2 πατάτες και βούτηξε μια γάζα στο χυμό.

11. Μπαλάκι του τένις.
Αντιμετωπίζει πονεμένα πόδια! Για ένα ευχάριστο και εντελώς δωρεάν μίνι μασάζ στα ταλαιπωρημένα σου πόδια, βγάλε τα παπούτσια και τις κάλτσες σου και κύλισε κάθε πατούσα σου πάνω σε ένα μπαλάκι του τένις ή του γκολφ. Για έξτρα ανακούφιση χρησιμοποίησε ένα μπουκάλι παγωμένο νερό.

12. Λεμόνια ή ελιές.
Αντιμετωπίζουν την ταξιδιωτική ναυτία! Η ταξιδιωτική ναυτία αυξάνει την έκκριση σάλιου, που εντείνει την αίσθηση αδιαθεσίας. Οι ελιές περιέχουν τανίνες, συστατικά, τα οποία στεγνώνουν το στόμα και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Μόλις νιώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά, ρίξτε 2 ελιές στο στόμα σου ή πιείτε το χυμό από ένα κομμάτι λεμόνι!

13. Μολύβι.
Αντιμετωπίζει τον πονοκέφαλο! Όταν αγχώνεστε ή έχετε νεύρα, το πιθανότερο είναι ότι σφίγγετε ασυναίσθητα τα σαγόνια και τα δόντια σας, σωστά; Δυστυχώς, η κίνηση αυτή «τεντώνει» τους μυς που συνδέουν τα σαγόνια με τους κροτάφους και είναι αρκετή για να προκαλέσει πονοκέφαλο. Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα βρεθείτε στα πρόθυρα της κρίσης, τοποθετήστε ένα μολύβι ανάμεσα στα δόντια σας, αλλά χωρίς να το δαγκώνετε. Μ' αυτό τον τρόπο ξεκουράζετε τους μυς από την ένταση και γλιτώνετε τον πονοκέφαλο.

14. Γιαούρτι.
Αντιμετωπίζει τη δυσάρεστη αναπνοή! Πολυάριθμες εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει το εξής παράδοξο: τα ζωντανά βακτήρια που περιέχει το γιαούρτι μπορούν να καταπολεμήσουν τη δυσάρεστη αναπνοή - η οποία προκαλείται από βακτήρια! Φαίνεται πως οι «καλοί» οργανισμοί που ζουν στο γιαούρτι εξουδετερώνουν τους «κακούς» που κατοικούν στο στόμα μας και είναι υπεύθυνοι για την κακοσμία του στόματος.

15. Listerine.
Αντιμετωπίζει τις φουσκάλες! Το κλασικό συστατικό για δροσερή αναπνοή -και ένα πολύ δυνατό αντισηπτικό- κάνει και για τις φουσκάλες. Πότισε με το στοματικό διάλυμα ένα κομμάτι βαμβάκι και πίεσέ το ελαφρά πάνω στο σημείο τρεις φορές τη μέρα μέχρι η φουσκάλα να ξεραθεί και να μη σε πονάει πια.

16. Μελισσόχορτο.
Αντιμετωπίζει τον έρπη ζωστήρα! Το μελισσόχορτο ή lemon balm είναι το πιο αποτελεσματικό βότανο για την αντιμετώπιση του έρπη ζωστήρα (έναν τύπο ιού του έρπητα, που όμως δεν έχει σχέση με το συνώνυμο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα), αφού διαθέτει αντιβιοτικές ιδιότητες που δρουν κατά του ιού. Βράστε 2 με 4 κουταλιές μελισσόχορτο, άστε το να κρυώσει και μετά χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι βαμβάκι για να ταμπονάρετε με το βότανο το οίδημα αρκετές φορές τη μέρα.

17. Γλυκόριζα.
Αντιμετωπίζει τους κάλους και τα κότσια! Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, η γλυκόριζα περιέχει συστατικά που μοιάζουν με οιστρογόνα και έχουν την ιδιότητα να μαλακώνουν τα σκληρά μέρη στους κάλους και τα κότσια, που μας ταλαιπωρούν. Διαβάστε τη συνταγή για να φτιάξετε στο σπίτι σας τη θεραπευτική κρέμα εύκολα και απλά: Θα αλέσετε μερικά κομμάτια γλυκόριζας, θα τα ανακατέψετε με 1/2 κ. γλ. βαζελίνη και, τέλος, θα τρίψετε το μίγμα στα προβληματικά σημεία.

18. Μήλο.
Αντιμετωπίζει το κιτρίνισμα των δοντιών! Ποια ήταν η πρώτη παροιμία που μάθαμε όταν ήμασταν μαθητές στο σχολείο; «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα». Σωστά! Επιπλέον, τα τραγανά φρούτα, όπως τα μήλα, και τα λαχανικά δρουν σαν... μικρές οδοντόβουρτσες όταν τα μασάμε. Ο λόγος, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι ότι διαθέτουν μια φυσική καθαριστική δράση που απομακρύνει τους λεκέδες από το σμάλτο των δοντιών.

19. Μονωτική ταινία.
Αντιμετωπίζει τις μυρμηγκιές! Κι όμως πιάνει! Αν καλύψετε τη μυρμηγκιά σας με ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα! Για να το κάνετε σωστά, καθαρίστε πρώτα την περιοχή. Μετά κόψτε ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας λίγο μεγαλύτερο απ΄ τη μυρμηγκιά. Ανά 3 μέρες βγάζετε την ταινία και απομάκρυνε τα νεκρά κύτταρα τρίβοντας με ελαφρόπετρα ή λίμα. Συνεχίστε μέχρι να εξαφανιστεί. Τα χημικά της ταινίας σκοτώνουν τη μυρμηγκιά. 

20. Μαγειρική σόδα.
Αντιμετωπίζει την ουρολοίμωξη! Με τα πρώτα συμπτώματα, διαλύστε ½ κ.γ. μαγειρική σόδα σε 1 ποτήρι νερό και πιείτε το. Συνέχιστε να το πίνετε μία φορά τη μέρα μέχρι να καταφέρετε να πατε στο γιατρό για να σας γράψει αντιβίωση. Η μαγειρική σόδα αυξάνει την αλκαλικότητα στο περιβάλλον της ουροδόχου κύστης, εμποδίζοντας έτσι τα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν.

Φάγατε πολύ; Πως μπορείτε να ξεφουσκώσετε με 5 απλούς τρόπους!

Οι Έλληνες είμαστε πληθωρικός λαός και αγαπάμε το καλό φαγητό! Αυτό όμως πολλές φορές γίνεται αιτία να τρώμε γρήγορα, να μη μασάμε καλά την τροφή μας και...

επειδή δεν είμαστε μόνο της ποιότητας, αλλά και της ποσότητας φτάνουμε πολλές φορές σε σημείο «φουσκώματος», όπως λέμε.

Συμβουλές δίνει στο www.Life2day.gr η Χαρά Κορπμπίλη Διαιτολόγος –διατροφολόγος. Επιστημονικός συνεργάτης MediDiatrofi.

Οι λόγοι που οδηγούν σε έναν τέτοιο τυμπανισμό ποικίλουν και σίγουρα φταίει και το ότι δε τρώμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα και από λίγο, που είναι ένας από τους βασικότερους κιόλας λόγους!

Το πρώτο πράγμα που συνήθως κάνουμε είναι να πίνουμε σόδα ή coca cola για να νιώσουμε άμεσα ανακούφιση, ενώ μπορούμε να καταφύγουμε σε πιο υγιεινές και επίσης απλές λύσεις.

Μετά το μεσημεριανό φαγητό αποφύγετε την κατάκλιση. Είναι προτιμότερο να αναπαυθείτε στον καναπέ από ό,τι να ξαπλώσετε στο κρεβάτι και μάλιστα σε οριζόντια θέση και καλό είναι να χαλαρώσετε την ζώνη σας ή να ανοίξετε και ένα κουμπί.

Ήπιο βάδισμα (περίπατος) μετά το γεύμα βοηθάει τη χώνεψη και εμποδίζει την παλινδρόμηση.

Μασήστε μία μαστίχα Χίου: Διεγείρει την παραγωγή και την κατάποση σιέλου, δρώντας προστατευτικά στα ενοχλήματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Πιείτε λεμονόχορτο ή μέντα: Η μέντα έχει σπασμολυτική δράση, χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου. Το λεμονόχορτο έχει ευνοϊκό αποτέλεσμα στην πέψη και βοηθά στην ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος.

Φτιάξτε ένα χαμομήλι ή ένα φασκόμηλο: Τα αφεψήματα χαμομηλιού και φασκόμηλου μειώνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της γαστρίτιδας και της δυσπεψίας. Ωστόσο να είστε προσεκτικοί και να μην πίνετε πολλά υγρά μετά το φαγητό γιατί αραιώνουν τα γαστρικά υγρά. Περιοριστείτε σε 1 μικρό φλιτζάνι.


Πώς θα καταλάβετε ότι οι ελιές σας είναι επικίνδυνες; Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε αυτοέλεγχο!

Μάθετε τα πάντα για τους σπίλους...

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα. Οι περισσότεροι από εμάς καθόμαστε με τις ώρες κάτω από τον ήλιο. Τα αντηλιακά δε μπορούν να κάνουν θαύματα! Πρέπει να εφαρμόζετε μεγάλο δείκτη προστασίας και φυσικά να το ανανεώνετε πολύ συχνά.
Κεφάλαιο ελιές. Και ποιος δεν έχει πάνω στο σώμα του; Πότε θα πρέπει μια ελιά να μας ανησυχήσει; Τι πρέπει να προσέχουμε;

Οι ελιές που θα πρέπει να σας βάλουν σε υποψίες έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
- Αλλάζει το χρώμα τους
- Άλλαξε το μέγεθός της
- Υπάρχει ασυμμετρία (χωρίζοντας την ελιά στη μέση, το ένα μισό με το άλλο δεν είναι ίσο)
- Τα όρια της ελιάς είναι θολά και ακανόνιστα
- Εξέχουν πολύ από το δέρμα και η διάμετρός τους είναι μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά

Όλα αυτά, λοιπόν, είναι κακά σημάδια. Θα πρέπει να κάνετε μόνες σας σπίτι σας συχνά check up και φυσικά να επισκέπτεστε το δερματολόγο σας για έλεγχο. Μην παίζετε με θέματα υγείας. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Καρκίνος σε κουτί! Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία για το πως γίνονται τα "πατατάκια"

Για να κατανοήσουμε τη φύση των Prgs και άλλες μάρκες που στοιβάζονται, ξεχάστε την έννοια ότι προέρχονται από πραγματικές πατάτες. Με κανένα αναγνωρίσιμο τρόπο...

Η Εταιρεία...
Prgs (σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τους φόρους που επιβάλλονται κατά των «τροφίμων πολυτελείας», όπως τα τσίπς στο Ηνωμένο Βασίλειο), υποστηρίζουν ότι η περιεκτικότητα της πατάτας στά τσίπς τους είναι τόσο χαμηλή ώστε να μην είναι τεχνικά άρτια πατατάκια.

Οπότε, αν δεν αποτελούνται από πατάτες, τι ακριβώς είναι;

Ο Δρ Mercola μας εξηγεί:

Η διαδικασία αρχίζει με ένα πολτό από ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι, και νιφάδες πατάτας που πιέζονται σε σχήμα.

Αυτή η ζυμένια ουσία στη συνέχεια ξεδιπλώνεται σε ένα πολύ ψιλό φύλλο που κόβεται σε τσιπς από μια μηχανή.

Τα τσίπς προχωρούν σε ένα ιμάντα μεταφοράς μέχρι να πιεστούν σε καλούπια, που τους δίνουν την καμπύλη που τους κάνει να ταιριάζουν το ενα με το άλλο.

Τα καλούπια κινούνται μέσα σε βραστό λάδι … Στη συνέχεια, ψεκάζονται με γεύσεις σκόνης, και επιτέλους, γυρίζουν σε ένα πιο αργό κινούμενο ιμάντα μεταφοράς κατά τρόπο που να τους επιτρέπει να συσσωρευτούν.

Από κει και πέρα, βρίσκονται μέσα στα κουτιά … και κατευθύνονται προς τα αθώα στόματα των καταναλωτών.

«Υποψιάζομαι ότι σχεδόν ο καθένας που διαβάζει όλα αυτά, πιθανόν να απολαμβάνει τη γεύση απο πατατάκια. Ωστόσο, είναι σαφώς ένα από τα πιο τοξικά επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε.

Τα πατατάκια είναι Φορτωμένα με καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Ένα από τα πιο επικίνδυνα συστατικά στα πατατάκια δεν προστίθεται σκοπίμως, αλλά μάλλον είναι ένα υποπροϊόν επεξεργασίας.

Η ακρυλαμίδη, μια καρκινογόνος και ενδεχομένως νευροτοξική χημική ουσία,δημιουργείται όταν μαγειρεύονται τα πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα στις υψηλές θερμοκρασίες, είτε τηγανητά η ψητά .

Μερικοί από τους χειρότερους παραβάτες περιλαμβάνουν τα πατατάκια και τις τηγανητές πατάτες, αλλά πολλά τρόφιμα που μαγειρεύονται ή που υποβάλλονται σε επεξεργασία σε θερμοκρασίες επάνω από 100°C περιέχουν την ακρυλαμίδη.

Κατά γενικό κανόνα, η χημική ουσία σχηματίζεται όταν το τρόφιμο θερμαίνεται αρκετά για να παράγει μια αρκετά ξηρή και καφέ / κίτρινη επιφάνεια. Ως εκ τούτου, μπορεί να βρεθεί σε:

Πατάτες: τσιπς, τηγανητές πατάτες και άλλα ψητά ή τηγανητά τρόφιμα πατάτας

Σιτηρά: ψωμί κρούστα, τοστ, τραγανό ψωμί, ψημένα δημητριακά πρωινού και διάφορα επεξεργασμένα σνακ

Καφές; Καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ και αλεσμένος καφέ σε σκόνη. Παραδόξως, τα υποκατάστατα του καφέ με βάση το κιχώριο στην πραγματικότητα περιέχουν 2-3 φορές περισσότερο ακρυλαμίδιο από τον πραγματικό καφέ.
http://axioperierga.blogspot.gr