Saturday 6 November 2010

Πως εξηγεί η επιστήμη την παρουσία φαντασμάτων

Με ποιον τρόπο μπορεί η επιστήμη να ερμηνεύσει την ύπαρξη οπτασιών και το γεγονός ότι τα αντικείμενα μετακινούνται από μόνα τους;

Μήπως πρόκειται για οφθαλμαπάτη;
Τη νύχτα στο εσωτερικό των σπιτιών δημιουργούνται διάφορες σκιές και υπάρχουν κάποια αμυδρά φώτα, που ενδεχομένως, κάποιοι να ερμηνεύουν ως φαντάσματα. Αλλά αυτό συνήθως οφείλεται σε οφθαλμαπάτη. Για παράδειγμα, το γυαλί σε παλιά παράθυρα δεν είναι ποτέ τελείως επίπεδο εξαιτίας κατασκευαστικών σφαλμάτων. Έτσι, το φως που το διαπερνά διαθλάται σε διαφορετικές κατευθύνσεις παραμορφώνοντας τις εικόνες των αντικειμένων που βρίσκονται πίσω από αυτό. Αντανακλάσεις, ακόμη και του εαυτού μας, σε γυάλινες πόρτες μπορεί επίσης να μοιάζουν με φαντάσματα, επειδή το γυαλί δημιουργεί μια διάφανη εικόνα.

Πολλές φορές δημιουργούνται αντανακλάσεις φωτός, που μπορεί να μοιάζουν με φαντάσματα, από πηγές φωτός που βρίσκονται έξω από το σπίτι, όπως για παράδειγμα, το φως από τους προβολείς ενός αυτοκινήτου. Παράξενες εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν και οι αστραπές μια νύχτα με καταιγίδα. Στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα σε περιοχές με βάλτους, οι υδρατμοί που δημιουργούνται μπορεί να μοιάζουν με φαντάσματα.


Λίμνη με ομίχλη





Μετακινώντας αντικείμενα
Η καθίζηση του εδάφους που βρίσκεται κάτω από τα θεμέλια ενός κτιρίου, όταν συμβαίνει σιγά σιγά, συνήθως, δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή. Εντούτοις μπορεί να προκαλέσει την πολύ αργή μετακίνηση μικροαντικειμένων στο εσωτερικό ενός σπιτιού. Έτσι, λοιπόν, είναι δυνατόν κάποιες φορές να δούμε μικροαντικείμενα να γλιστράνε και να πέφτουν λες και κάποιο αόρατο χέρι τα μετακινεί.


Ήχοι χαμηλής συχνότητας
Η συχνότητα ενός ήχου εκφράζει τον αριθμό των κυμάτων που περνάνε από ένα σημείο κάθε δευτερόλεπτο. Το ανθρώπινο αφτί μπορεί να διακρίνει ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων, όχι όμως τις πολύ υψηλές ή τις πολύ χαμηλές. Έρευνες έδειξαν ότι ήχος πολύ χαμηλής συχνότητας(χαμηλότερης από 10 Hz) μπορεί να γίνει η αιτία ώστε κάποιοι άνθρωποι να δουν αντκείμενα τα οποία δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, ίσως γιατί ο ήχος σ' αυτές τις περιοχές συχνοτήτων δονεί με κάποιον τρόπο τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.



Αναλύοντας τα "ρεύματα κρύου αέρα"
Οι άνθρωποι συνήθως αναφέρουν ότι η παρουσία ενός φαντάσματος συνδεέται με ένα κρύο ρεύμα αέρα, δηλάδη μια περιοχή στην οποία η αισθητή θερμοκρασία είναι πολύ πιο χαμηλή από τις τριγύρω. Όταν ωστόσο τοποθετούνται θερμόμετρα σε δωμάτια όπου παρατηρούνται αυτά τα κρύα ρεύματα αέρα αποτυγχάνουν να δείξουν κάποια πτώση στη θερμοκρασία.

Ο αέρας σε ένα δωμάτιο είναι πάντα σε κίνηση, ακόμη και όταν οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντικείμενα που υπάρχουν σε αυτό διαφέρουν ως προς τη θερμοκρασία τους και έτσι θερμότητα ανταλάσσεται μεταξύ τους στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν την ίδια θερμοκράσια. Έτσι, έχουμε μία ροή αέρα κατά την οποία ο ζεστός αέρας κινείται προς την οροφή, κρυώνει και κατεβαίνει πάλι χαμηλά. Σε περίπτωση που αυτός ο αέρας έρθει σε επαφή με το δέρμα ενός ανθρώπου, αυτός θα νιώσει κρύο. Κάτι τέτοιο γίνεται γιατί ο αέρας μειώνει τη θερμοκρασία του δέρματος μέσω της εξάτμισης που προκαλεί σε αυτό. Αυτό το αίσθημα κρύου δεν θα γίνει αντιληπτό από ένα συμβατικό θερμόμετρο.

Παράλληλα, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο μπορεί να νιώσετε κρύο, χωρίς καμία μετρήσιμη από το θερμόμετρο διαφοροποίηση της θερμοκρασίας. Κατά έναν περίεργο τρόπο, αυτό θα συμβεί σε χώρους όπου λειτουργεί κλιματισμός με ζεστό αέρα και είναι χαμηλό το ποσοστό της υγρασίας. Σε τέτοιες συνθήκες η υγρασία του σώματός σας θα εξατμιστεί από το δέρμα, κάνοντας σας να νιώσετε ότι κρυώνετε και συγχρόνως ιδρώνετε.



Παραποιήσεις και φωτογραφίες...
Orb: ένα απλό και φυσικό φωτογραφικό φαινόμενο;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μερικά φαντάσματα είναι ανθρώπινες επινοήσεις, αλλά και παραποιήσεις φωτογραφιών, διότι η αμέσως καλύτερη απόδειξη από το να δει κάποιος πραγματικά το φάντασμα θα ήταν η φωτογραφία μιά άυλης φιγούρας ή μιας αιωρούμενης πολυθρόνας. Είναι έυκολο να δημιουργήσει κανείς ψεύτικες φωτογραφίες, ειδικά με τα γραφικά των σύγχρονων υπολογιστών και με την ψηφιακή φωτογράφηση. Υπάρχουν πάρα πολλές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τυχαία και φαίνεται να δείχνουν φαντάσματα. Προσεχτικός έλεγχος και επεξεργασία σε υπολογιστή δείχνει ότι πρόκειται για πολλαπλές φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν από δύο φωτογραφίες τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη, πιθανώς γιατί το φιλμ δεν τυλίχτηκε σωστά.




Brown lady

 



Φωτογραφία OrbΣε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η περίπτωση των οrbs. Mε τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε ανωμαλίες που εμφανίζονται σε αρκετές φωτογραφίες και βίντεο, δηλαδή σε μικρές και φωτεινές σφαίρες με διάμετρο λίγα έως κάποιες δεκάδες εκατοστά. Εδώ, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα orbs δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι αλλά μόνο μέσω υπέρυθρης οθόνης, ενώ αποτυπώνονται και στο φωτογραφικό φιλμ. Σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες, οι άνθρωποι που προσπάθησαν να φωτογραφήσουν κάποιο πνεύμα βλέποντας ξεκάθαρα τη μορφή του, το μόνο που είδαν μετά ήταν ένα orb. Οι παραφυσικές ερμηνείες θέλουν τα orbs να αποτελούν είτε ξεχωριστή μορφή ζωής, η οποία τρέφεται από την ενέργεια που περικλείεται στα συναισθήματα των ανθρώπων και άλλων οργανισμών, είτε μη νοήμονες μάζες ενέργειας που υλοποιούνται από τα πνέυματα για να κάνουν εμφανή την παρουσία τους.




Φωτογραφία με Orbs
Πώς όμως εμφανίζονται αυτές οι ανωμαλίες; Τα orbs που εμφανίζονται σε φωτογραφίες και βίντεο στην πραγματικότητα αποτελούν αντανάκλαση στερεών ή υγρών μορίων(σκόνη, σταγόνες βροχής κ.λπ.) τα οποία βρίσκονται εντός του οπτικού πεδίου του φακού, πολύ κοντά στην επιφάνειά του και εκτός του βάθους του πεδίου του,δηλαδή του πεδίου εστίασής του. Ορίζοντας μια orb zone, δηλαδή μια ζώνη όπου το φαινόμενο αυτό είναι εφικτό θα λέγαμε ότι πρέπει να ικανοποιεί τους εξής περιορισμούς:

  • Να βρίσκεται πολύ κοντα στο φωτογραφικό φακό.
  • Να βρίσκεται εντός του οπτικού πεδίου της μηχανής.
  • Να βρίσκεται εκτός του πεδίου εστίασής της.
  • Να βρίσκεται εντός της απόστασης, όπου το φλας είναι αρκετά έντονο για να δημιουργήσει το οπτικό αυτό φαινόμενο.


Θεατρικά φαντάσματα
Πολλά διάσημα θέατρα θεωρούνται στοιχειωμένα, αν και πολλές άυλες φιγούρες μπορεί να εμφανιστούν στη σκηνή κατά τη διάρκεια του έργου με τη βοήθεια τεχνάσματος. Αυτό είναι εφικτό αν τοποθετήσουμε στη σκηνή ένα κομμάτι γυαλί, το οποίο αντανακλά τη φιγούρα ενός κρυμμένου ηθοποιού.



Θεατρικά φαντάσματα


Τα πάντα είναι στο μυαλό μας
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση η οπτασία να αποτελεί μία απάτη του μυαλού-ένα είδος παραίσθησης. Ασθένειες όπως η ελονοσία, καθώς και η λήψη φαρμάκων για τη θεραπεία τους, μπορεί να προξενήσουν παραισθήσεις στους ανθρώπους. Ωστόσο, όλοι έχουμε παραισθήσεις όταν βλέπουμε όνειρα και είναι πολύ πιθανόν πολλά "φαντάσματα" απλώς να είναι "πρωταγωνιστές" σε πολύ ρεαλιστικά όνειρα. Οι απλές παραισθήσεις όμως, δεν φαίνεται να αποτελούν ικανοποιητική εξήγηση για φαντάσματα που τα βλέπουν αρκετοί άνθρωποι την ίδια στιγμή.

Παρόλαυτα, πολλά φαινόμενα που έχουν συχετιστεί με στοιχειωμένα σπίτια, όπως περίεργοι ήχοι αλλά και παρουσίες, μπορούν να αποδοθούν στην δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, καθώς τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν συναισθηματικές διαταραχές, ντελίριο και παραισθήσεις. Σε μία διάσημη περίπτωση, η δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα αναγνωρίστηκε ως η αιτία της θέασης ενός υποτιθέμενου φαντάσματος. Ο δρ. William Wilmer, που ειδικεύεται ως οφθαλμολόγος, περιέγραψε τις εμπειρείες ενός ασθενή του σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε ένα αμερικάνικο περιοδικό οφθαλμολογίας το 1921. Ο κύριος και η κυρία H. μετακόμισαν σε ένα καινούριο σπίτι, αλλά σύντομα άρχισαν να παραπονιούνται για πονοκεφάλους και αίσθημα κόπωσης. Άρχισαν να ακούν ήχους από κουδούνια και βήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνοδευόμενα από περιέργα συναισθήματα και θεάσεις μυστηριωδών φιγούρων. Όταν άρχισαν να ερευνώνται τα συμπτώματα, διαπιστώθηκε ότι και οι προηγούμενοι ένοικοι έιχαν παρόμοιες εμπειρίες. Με μία εξέταση του λέβητα θέρμανσης βρέθηκε ότι ήταν τελείως κατεστραμμένος, έχοντας ως αποτέλεσμα όλα τα αέρια να διοχετεύονται στο εσωτερικό του σπιτιού και όχι στην καμινάδα. Παρόμοια, μια αναφορά που δημοσιεύτηκε το 2005 ανέφερε ότι μια 23χρονη κοπέλα, θύμα δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, βρέθηκε σε ντελίριο και, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, είδε ένα "φάντασμα" στο μπάνιο της. Ένα νέο σύστημα θέρμανσης μόλις είχε εγκατασταθεί, λανθασμένα προφανώς, στο σπίτι της και αυτό(το σπίτι) γέμισε με μονοξείδιο του άνθρακα όταν η γυναίκα έκλεισε όλα τα παράθυρα.

"Είναι απλά το φάντασμα!"

Όταν οι άνθρωποι παρατηρούν για πρώτη φορά ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στο σπίτι τους, είναι συνήθως απρόθυμοι να θεωρήσουν ότι οφείλεται σε κάποιο παραφυσικό φαινόμενο. Ωστόσο, όταν έχουν αποφασίσει, για οποιοδήποτε λόγο, ότι όντως ΕΙΝΑΙ παραφυσικό φαινόμενο, τα πάντα μετατρέπονται σε παραφυσικά! Όχι μόνο περίεργοι ήχοι, αλλά ακόμη και τυχαία περιστατικά, αποδίδονται στην ύπαρξη φαντασμάτων. Φυσικά δεν αντιδρούν όλοι με αυτόν τον τρόπο, αλλά από τη στιγμή που η ιδέα ότι ένα σπίτι είναι στοιχειωμένο εμφανίζεται και εδραιώνεται ως "αλήθεια", το κάθετι γίνεται αντιληπτό μέσα από μια διαφορετική οπτική. Οτιδήποτε δεν έχει μια προφανή αιτιολογία, αποδίδεται στο στοίχειωμα. Όλα τα περιστατικά, που κάτω από άλλες συνθήκες θα αναγωρίζονταν ως ασήμαντα, γίνονται "αποδεικτικά στοιχειά" της παρουσιάς ενός φαντάσματος.

No comments: